Kayıtlar

Kasım, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ispanaklı Mantarlı Kiş :)

Resim
Fransız klasiği tadına doyum olmayan bir lezzet :) İtiraf ediyorum yapması zahmetli fakat yerken bütün uğraşlarınıza değdiğini düşüneceğinize eminim :) Malzemelerimiz :) Hamur için 200 gram un 100 gram soğuk tereyağı 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı soğuk su İç harcı için 250 gram ıspanak 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan İnce doğranmış mantar (isteğe göre) 3 diş sarımsak 2 adet yumurta Yarım su bardağı krema Tuz, karabiber (istenilen ölçüde) 150 gram rendelenmiş kaşar veya dil peyniri Nasıl yapıyoruz? :) Unu elekten geçiriyoruz. Daha sonra elenmiş un, küp küp kesilmiş tereyağı, yumurta ve tuzu rondoda iyice hamur kıvamına gelene kadar çekiyoruz. Hamuru rondodan çıkarınca hemen iki yemek kaşığı soğuk suyu ekliyoruz. Hamuru elimizde toparladıktan sonra streçe sarıp buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendiriyoruz. Hamurumuz buzdolabında dinlenirken iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Öncelikle büyükçe bir tavaya zeytinyağını koyup soğan ve sar

Çikolatalı ve Kremalı Parfe

Resim
Parfe anlam itibariyle dondurulmuş kremadan yapılan pasta demektir. Eee pasta denilince kim hayır diyebilir ki :) O zaman vakit kaybetmeden bu soğuk ve pratik tatlının yapılışına geçelim :) Malzemelerimiz :) 2 yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış) 2 yemek kaşığı şeker 1 ¼ paket krema 2 tatlı kaşığı vanilya esansı 3 kare paket bitter çikolata Nasıl Yapıyoruz? :) Kaynayan suyun üzerine bir kase yerleştirip (benmari usulü) yumurta sarılarını açık renk oluncaya kadar karıştırıyoruz, şekeri de ekleyip yaklaşık 2 dakika çırpıyoruz. Üzerine yine benmari usulü erittiğimiz çikolataları döküyoruz ve karışımı homojen bir hale getiriyoruz. Başka bir kapta kremayı ufak tepecikler oluşana kadar çırpıyoruz ve vanilya esansını ekliyoruz. Bu krema karışımının üzerine ilk başta yaptığımız çikolatalı karışımı ekliyoruz. En son olarak yine başka bir kapta yumurta beyazlarını sert tepecikler oluşana dek çırpıp karışımımızın üzerine döküyoruz ve bir tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştır

Hayatınızın Tuzu Biberi Hiç Eksik Olmasın :)

Resim
Yemeğin tuzu biberi olmadan olur mu hiç :) Yemeği ne kadar iyi yapsak da o son dokunuşu mutlaka yapmak lazım. Ben de dokunuşlarınız daha da güzel ve özenli olsun diye çeşit çeşit tuzluk ve biberlikleri bir araya getirdim :) 1.   Zara Home Tillo Tuzluk Biberlik Seti - 30 TL 2.   Mudo Stripe Tuzluk ve Biberlik Seti – 19.50 TL 3.   Zara Home Pata Tuzluk ve Biberik Seti – 50 TL 4.   Buldumbuldum.com S&P Tuzluk ve Karabiberlik – 28 TL 5.   Mudo Yuvarlak Taş Tuzluk ve Biberlik – 14.50 TL 6.   Tantitoni Koziol Pembe Mor Tuzluk ve Biberlik Seti – 39 TL 7.   Mudo Caligraphy Tuzluk ve Biberlik – 12.25 TL 8.   Tantitoni Çelik Tuzluk ve Biberlik Seti – 19 TL 9.   Mudo S&P Porselen Tuzluk ve Biberlik – 12.25 TL 10. Tantitoni Çelik Tuzluk ve Biberlik Seti – 26 TL 11.   Zara Home Dark Tuzluk Biberlik Seti – 50 TL Gelelim benim “en” lerime :) Şık bir sofra için 1 ve 3 numaralı, günlük kullanım içinse 4 ve 11 numaralı tuzluk ve biberliklere bayıldım :)

Patlıcan Ezme :)

Resim
Patlıcanın en hafif, sağlıklı ve leziz hali, patlıcan ezme :)  Malzemelerimiz :) 4-5 adet orta boy patlıcan  2 yemek kaşığı zeytinyağı  1 diş sarımsak  1 yemek kaşığı limon suyu  Yarım çay kaşığı tuz  Nasıl yapıyoruz? Patlıcanları fırında veya ocağın üstünde közlüyoruz. Közlenen patlıcanları soyup, bir kesme tahtasına alıyoruz. İnce ince doğruyoruz. Doğradığımız patlıcanı bir tabağa alıyoruz. Diğer tarafta zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuzu karıştırıp sos hazırlıyoruz. Doğranmış patlıcanımızla bu sosu karıştırıyoruz. Patlıcan ezmemiz hazır. Afiyet olsun :)

Serap Teyzemin Sirkeli Leziz Poğaçası :)

Resim
Serap Teyzemin bu yumuşacık, ağızda dağılan poğaça tarifini sizlerle paylaşmassam büyük bi suç işlemiş olurdum bence :) Böyle güzel lezzetler paylaşılmalı, yapılmalı ve tabi ki yenmeliii :) Malzemelerimiz :) 1 yumurta sarısı (beyazını üzerine sürmek için ayırıyoruz) 1,5 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı elma sirkesi 1 paket kabartma tozu 1 çay bardağı süt 1 küçük boy margarin (125 gr) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 paket vanilya Alabildiği kadar un Nasıl Yapıyoruz? :) Malzemeleri yukarıdaki sırayla bir kaba koyup yoğuruyoruz. Oluşan hamuru istediğimiz büyüklüklerde bölüp üzerlerine ayırdığımız yumurta beyazlarını sürüyoruz(Sade yapmak istemezseniz içine herhangi bir karışım yapıp da koyabilirsiniz).Daha sonra üstlerine susam ya da çörek otu döküyoruz. Tepsiye dizip 200 derecedeki fırınımıza koyuyoruz. Üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun :)

Sürahiler Raflardan Sofralara Insin :)

Resim
Kimi cam kimi seramik birbirinden şık sürahileri sizin için araştırdım, size de zevkle bakıp beğenmesi kaldı :) İçine ister buz gibi limonatanızı isterseniz de suyunuzu koyup misafirlerinize güzel sunumlar hazırlayabilirsiniz :) 1. Zara Home Livia Şişe – 70 TL 2. Porland Beyaz Sürahi – 33.54 TL 3. Zara Home Jimena Sürahi – 20 TL 4. Zara Home Rombo Sürahi – 40 TL 5. Zara Home Sangria Sürahi – 50 TL 6. Mudo Mor Baloncuklu Sürahi – 29.50 TL 7. Mudo Kesme Kana Makas Kapaksız Sürahi – 9.75 TL 8. Mudo Dalgalı Mavi Sürahi – 29.50 TL 9. Bernardo Baş Ucu Sürahisi – 24 TL 10. Laura Ashley Beyaz Benekli Büyük Sürahi – 16.50 £ (48,17 TL) 11. Paşabahçe "O" Kana – 47.50 TL Ağır misafirler için favorim kesinlikle 1 numaradaki Livia şişe, içine koyulacak suya bile ayrı bir hava katacaktır bence :) Günlük kullanım içinse hangisini seçsem bilemedim, yazmaya kalktığımda bir baktım ki hepsini tek tek eklemişim :) Peki ya sizin favorileriniz hangi

Kakaolu Kek

Resim
Büyük, küçük hiç kimsenin hayır diyemeyeceği, ister çay ile ister süt ile mükemmel ikili oluşturan bir lezzet, kakaolu kek:)  Malzemelerimiz :)  2 ¼ su bardağı un (300 gram)  1 ½ su bardağı şeker (200 gram)  2 çay kaşığı kabartma tozu  1 çay kaşığı karbonat  1 çay kaşığı vanilya  1 çay kaşığı tuz  ½ bardak margarin(hemen hemen ½ paket margarin)  2 yumurta  1 bardak süt  1 yemek kaşığı sirke  50 gram kakao  Nasıl yapıyoruz? Şeker ve yağı bir kapta krem kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. 2 yumurtayı ilave ediyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Ardından un ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Son olarak süt ve kakaoyu ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız karışımı kek kalıbımıza aktarıp önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımızın turbo ayarında 40-45 dakika pişiriyoruz. Kekimiz hazır. Afiyet olsun :)

Mercimek Köftesi :)

Resim
Mercimeğin bir diğer yakıştığı güzel tad mercimek köftesidir. Hem yapması kolay hem çok lezzetli bu tarifi hemen sizlerle paylaşmak istiyorum :)  Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 4 kişilik)  1,5 su bardağı bardak mercimek  ½ su bardağı köftelik bulgur  4 su bardağı su  5-6 adet ince doğranmış yeşil soğan  1 avuç ince kıyılmış maydanoz  2 orta boy soğan  3/4 su bardağı zeytinyağı  1 yemek kaşığı biber salçası  1 tatlı kaşığı tuz  1 tatlı kaşığı kimyon  Nasıl yapıyoruz? Mercimekleri yıkayıp süzdükten sonra 4 bardak su ile 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ederek lapa kıvamına gelene kadar haşlıyoruz. Ardından lapa kıvamında haşlanmış mercimeğin içine yarım su bardağı bulguru ilave edip dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta 2 adet orta boy soğanı jülyen doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar ölmeye başladığında 1 yemek kaşığı biber salçasını da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Dinlenmeye bıraktığımız mercimeğin içine kavurduğumuz biber salçalı soğanları

Dondurmalı İrmik Helvası :)

Resim
Kim hayır diyebilir ki irmik helvasına :) Hele bir de yanında dondurma varsa…:) Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 2 kişilik) 1,5 çay bardağı irmik 1 çay bardağı toz şeker 1 çay bardağı süt 50 gram tereyağı Üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık Nasıl yapıyoruz? Orta boy bir tencerede irmikleri tereyağında rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra toz şekeri ilave ediyoruz ve eriyip irmiklerle iyice karışana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak irmik ve şeker karışımının üzerine sütü ekleyerek tencerenin ağzı kapalı şekilde yaklaşık 5 dakika pişiriyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Küçük bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı ile dolmalık fıstıkları kavuruyoruz. Kavurduğumuz fıstıkları helvanın üzerine döküyoruz ve karıştırıyoruz. Helvamız servise hazır. İsterseniz helvanın üzerine tarçın ilave edip yanında da bir top vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Antakya’nın Humusu:)

Resim
Bugün sizlerle, en sevdiğim mezelerden biri olan humusu paylaşmak istiyorum. Bakalım siz de beğenecek misiniz? :) Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 2 kişilik) 2 bardak nohut 1 bardak tahin 1,5 limon suyu 2 yemek kaşığı zeytinyağı 2-3 diş sarımsak Üzeri için 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı sumak 1 tatlı kaşığı kimyon 2 dal maydanoz veya dereotu Nasıl yapıyoruz?  Kuru nohutları suya yatırıp yumuşaması için 1 gün kadar bekletiyoruz. Ardından yumuşayan nohutları bir tencereye alıp kabuklarından ayrılana kadar haşlıyoruz. Kabuklarından ayrılan nohutları biraz su (haşladığınız sudan kullanabilirsiniz), tahin, limon, zeytinyağı ve sarımsakla rondoda ezip püre haline getirip bir servis tabağına alıyoruz. Humusumuz hazır :) Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı, sumak, kimyon ve bir kaç dal maydanoz veya dereotu ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası :)

Resim
Klasik ama çok lezzetli, hemen hemen herkesin evinde pişen bu çorbayı gelin birde pudra şekerinin elinden deneyin :) Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 4 kişilik) 1 litre(4 su bardağı su) ½ çay bardağı arpa şehriye 2 su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı un 1 yumurta 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı tuz Nasıl yapıyoruz? 1 litre suyu kaynatıp arpa şehriyemizi içine atıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz :) Diğer tarafta derin bir kabın içinde yoğurdu, unu ve yumurtayı çırpıyoruz(mikser veya çırpma teli kullanabilirsiniz). Arpa şehriyeler piştikten sonra hazırladığımız yoğurtlu karışıma yavaş yavaş şehriyeleri suyuyla beraber karıştırarak ekliyoruz(yoğurt kesilmesin diye yavaş yavaş ve karıştırarak ekliyoruz). Karışımımızı tencereye alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha ateşten almadan kaynatmaya devam ediyoruz. Son olarak diğer tarafta tereyağımızı kızdırıp içine naneyi atıyoruz. Çorbamızın

Çay Tiryakilerinin Ellerinden Düşürmedikleri İnce Belliler :)

Resim
Her evin mutfağından illa ki bir çaydanlık fokurtusu gelir :) Hem de bizim öyle İngilizlerin 5 çayı gibi belli saatlerde de değildir, günün her saatinde herşeyin yanına yakıştırırız çayı :) Bakalım ben çayı nelerin içine yakıştırmışım o zaman :) 1. Machrique Kabartmalı Çay Bardağı Seti (6’lı) - bardaklar 84,50 TL, tabaklar 41,50 TL, kaşıklar 30 TL 2. Paşabahçe Behiç Ak Tasarımı Çay Seti 6’lı - 37,50 TL 3. Koleksiyon Faruk Malhan Tasarımı İstanbul Kahvaltı Serisi 6’lı - 54 TL (Siyah, sarı, beyaz, kırmızı, mavi ve mor renk seçenekleri mevcut) 4. Koleksiyon Dervish İrismano Serisi Renkli 2’li - 59 TL 5. Koleksiyon Dervish İrismano Serisi Platin - 64 TL (2’li), 179 TL (6’lı) 6. Paşabahçe Alev Ebuziya Tasarımı Çay Bardağı Seti Siyah 6’lı – 175 TL 7. Praktiker-Gürallar Artcraft Zen Dip Boyalı 6’lı Çay Bardağı Seti – bardaklar 6,29 TL, tabaklar 5 TL(bardaklarin hepsi farklı renklerde) 8. Koleksiyon Dervish İrismano Serisi Altın - 64 TL (2’li), 179 TL (6’

Otlu Peynirli Omlet :)

Resim
Hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir omletler. Bir de doğru malzemelerle bir araya geldiğinde bakın ortaya neler çıkıyor :) Malzemelerimiz :) (1-2 kişilik) 2 adet yumurta 4 adet ince doğranmış sivri biber Bir avuç kıyılmış maydanoz Bir avuç kıyılmış dereotu 1 kibrit kutusu kadar arzu ettiğiniz ezilmiş veya rendelenmiş peynir çeşidi 1 yemek kaşığı tereyağı 1 tutam tuz(peyniriniz tuzluysa gerek olmayabilir) Nasıl yapıyoruz? Tereyağını tavada kızdırıyoruz. Ardından biberleri içine atıp kavurmaya başlıyoruz. Diğer tarafta çırptığımız 2 adet yumurtanın içine otları, peyniri ve tuzu karıştırıyoruz. Mücver kıvamında bir karışım ortaya çıkıyor. Tereyağında kavurduğumuz biberlerin üzerine karışımımızı ilave ediyoruz, ocağın altını iyice kısıp tavanın kapağını kapatıyoruz. 2 dakika sonra omletin yavaş yavaş kabarmaya başladığını göreceksiniz. Altı kızaran omletimizi bir spatula yardımıyla çevirip 1 dakika daha pişiriyoruz. Omletimiz hazır :) Afiyet olsun :)

Yeliz’in Kremalı Soğanlı Tortellinisi

Resim
Tortelliniyi hiç duymayanlarınız için bir tanım yapacak olursam bizim halis muhlis kayseri mantısının kıymalı değil de başka malzemelerle doldurulanı diye tarif edebilirim :)   Ben bugün peynir dolgulusunu kullanacağım. Hadi bakalım nasıl bir lezzet çıkacak ortaya :) Malzemelerimiz :) (3 Kişilik) 1 paket peynir dolgulu tortellini(250 gr) (Ben Barilla’ yı kullanmayı tercih ediyorum) 2 adet orta büyüklükte soğan(isteğe bağlı olarak azaltabilirsiniz, ben soğanı çok sevdiğim için bolca kullanıyorum) 1 paket krema 2 yemek kaşığı süt 3 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım yemek kaşığı tereyağı Nasıl Yapıyoruz? :) Tavamıza ( ben genellikle wok tava tercih ediyorum ) zeytinyağını ve tereyağını atıp erimesini bekliyoruz. Üzerine jülyen doğradığımız soğanlarımızı atıyoruz. Tuz ve karabiberi istediğimiz miktarda ekleyip karıştırıyoruz. Ben üzerine bir tutam da esmer şeker atıyorum, daha bir lezzetli oluyor :)  Soğanlar iyice ölünce üzerine 2 kaşık süt atıyoruz ve yavaşça kar

Ayşe’nin Patlıcan Sotesi :)

Resim
Bu yemek benim gibi patlıcan severlerin çok hoşuna gidecek. İster sebze yemeği olarak, ister meze olarak, ister makarnanın üzerine sos olarak pişirebileceğiniz bu pratik yemeği hemen sizlerle paylaşmak istedim :)  Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 2 kişilik)  2 adet orta boy patlıcan  2 adet orta boy domates  1 adet soğan  1 yemek kaşığı domates salçası  1 çay kaşığı tuz(eğer kullanacağınız salça tuzluysa eklemeyebilirsiniz)  4 yemek kaşığı zeytinyağı(isteğe göre azaltıp çoğaltılabilir)  Nasıl yapıyoruz? Soğanı, patlıcanları ve domatesleri küçük küpler halinde doğruyoruz. Ardından orta boy bir tencerede zeytinyağını kızdırıp, soğanları 2-3 dakika kavuruyoruz. Sonra patlıcanları ilave edip 2 dakika da patlıcanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra domatesleri, domates salçasını ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıp ocağın altını kısıyoruz. Kısık ateşte 20-25 dakika pişiriyoruz. Patlıcan sotemiz hazır :) Ocaktan almadan önce üzerine

Mutfakların Gizli Kahramanları :)

Resim
Herşeyin arkasında illa ki bi gizli kahraman vardır bence, mutfağın da var elbette, saklama kapları... Bi düşünsenize saklama kapları nasıl da kolaylaştırıyor, düzenliyor mutfağımızı. Bazısını dolapların içine saklarız bazısını da göğsümüzü gere gere koyarız tezgahımıza :)  Boy boy, renk renk, seramiğinden camına, plastiğinden metaline çeşit çeşit... Yıllar geçtikçe kıyafetlerin nasıl bir modası varsa mutfakların da bir modası var bence… Ama modası geçmeyen mutfak kahramanı bu saklama kaplarından biri de hiç kuşkusuz kavanozlardır. O zaman bakalım ben neler neler bulmuşum :) 1.   Esse Cam Saklama Kabı Seti 44 TL (17+15+12) 2.  Tantitoni Brabantia Sütlü Kahve 1.4lt Pencereli Kavanoz 30 TL(tek),       90 TL(3’lü) 3.   Biev Üçlü Saklama Kavanoz Seti 80.00 TL 4.   Mudo Meşe kapaklı Kavanoz Seti 52,5 TL (17,5*3) 5.   Biev Brabantia M.Gri 1.4lt Manyetik Kaşıklı Üçlü Kavanoz Seti 99 TL 6.   Mudo Ecology Kavanoz Seti 59,50 TL 7.   Esse Asa Kırmızı Kareli Saklama Ka

Antakya Usulü Kısır :)

Resim
Nar ekşisini en çok yakıştırdığım lezzettir kısır ve sanırım İskenderunlu olduğum için başka yörelere ait kısırları tattığımda her zaman bir şeyler eksik gelir bana. Sizleri hemen bu lezzetle buluşturmak istiyorum :) Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 3-4 kişilik) 1 su bardağı köftelik bulgur 1 su bardağı soğuk su 4-5 yemek kaşığı domates salçası(1 paket Tamek Salçacık tam denk geliyor) 1 yemek kaşığı acı biber salçası(tamamen isteğe bağlı acı sevmiyorsanız ilave etmeyebilirsiniz) 1 tatlı kaşığı kimyon(tepeleme dolu) 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay kaşığı tuz(eğer kullanacağınız salça tuzluysa eklemeyebilirsiniz) 4-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı(isteğe göre azaltıp çoğaltılabilir) 6-7 adet ince doğranmış yeşil soğan veya 1 küçük kuru soğan Yarım demet kıyılmış maydanoz Nasıl yapıyoruz? Bulguru genişçe bir kaba alıp üzerine soğuk suyu ilave ediyoruz. Bulgurlar suyu iyice çekene kadar bekliyoruz. Ardından domates ve biber salçasıyla yumuşayan bulguru yoğuruyoruz. Daha so

Emine Teyzemin Sebze Çorbası :)

Resim
Klasik çorbaları tahtından indirecek müthiş bir çorba yapmaya hazır mısınız ?  :)  Hem besleyici hem de inanılmaz bir çorba, sebze çorbası...     Malzemelerimiz :) (Yaklaşık 4 Kişilik) 1 avuç un 2 çorba kaşığı tereyağı 4-5 bardak tavuk suyu (elinizin altında yoksa normal su da kullanabilirsiniz) 1 avuç kuskus 1 adet havuç 1 adet kabak 1 avuç mısır 1 kutu krema (ya da 1 - 2 bardak süt) Nasıl Yapıyoruz? Unu tereyağında kavuruyoruz, üzerine yaklaşık 4-5 bardak su ekliyoruz (4 kişilik yapacağımızı düşünürsek 4-5 bardak fakat yoğunluğu tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz, isterseniz daha az ya da daha fazla su ekleyebilirsiniz) ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra  1 avuç kuskusu ekliyoruz, kuskuslar içinde kaynamaya başlarken diğer yanda 1 adet havuç ve kabağı rendeliyip karışıma ekliyoruz. İyice kaynadıktan sonra eğer mısırlar konserve değil de tazeyse şimdi, konserve ise de çorbanın en son aşamasında ekliyoruz. Mısırların taze olduğunu varsa

Portakal Şekerlemesi

Resim
Portakal şekerlemesi teriminin ilk beynime kazındığı zamanı unutmuyorum. Bir pazar günüydü sanırım sevgili Emel Başdoğan bir yemek programı yapıyordu o zamanlar… Kavanozun içinde sakladığı portakal şekerlemelerini gösterdi, ben de hemen ekrana yapıştım tabi ki  :)   Çok basit malzemelerle, hele de portakal gibi C vitamini deposu ağır bir topla yapılan nefis bir atıştırmalıktı… :)   Ben de sizi bu zevkten daha fazla mahrum etmeyip hemen tarifimi paylaşıyorum   :) Malzemelerimiz :) 180 gr tozşeker (yaklaşık 1 su bardağı) 1 su bardağı su 2 portakalın kabuğu Üzeri için İsteğinize bağlı bir miktar şeker Nasıl Yapıyoruz? :) Portakalların kabuğunu 4 ’ e bölecek şekilde bıçağımızla çizip, kabukları düzgün bir şekilde çizik yerlerinden soyuyoruz. Soyduğumuz bu kabukları bıçak yardımıyla ne çok ince ne de çok kalın bir şekilde düzgünce kesiyoruz, bu arada uçları çok ince kalırsa kesip düzeltebiliriz.  Daha sonra kabuklarını soyduğumuz portakalları ikiye kesip limon

Tereyağlı Pirinç Pilavı :)

Resim
Eskiden pirinç pilavını tam tadında yapabilenlerin her yemeğin üstesinden gelebileceği düşünülürmüş :) Bence bu durum hala geçerli :) Çünkü neredeyse bütün et ve sebze yemeklerinin yanında aranılan bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor tane tane bir pirinç pilavı. O zaman gelin hemen tarife bir göz atalım ;) Malzemelerimiz :) 1 su bardağı pirinç 100 gram tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1çay kaşığı limon suyu 1,5 su bardağı su (oda sıcaklığında) Nasıl Yapıyoruz? :) Orta büyüklükte bir tencereye (tercihen teflon veya döküm tencere) yağımızı koyup eritiyoruz. Yağ hafif kızınca pirinçleri ekliyoruz (ben pirinçleri yıkamadan eklemeyi tercih ediyorum çünkü bazı bilgilere göre yıkanınca vitamini gidiyormuş). Pirinçleri 2-3 dakika boyunca yağda çeviriyoruz. Daha sonra 1,5 su bardağı suyu, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı limon suyunu aynı anda pirinçlerin üzerine ilave ediyoruz. Tahta bir kaşıkla sadece bir defa karıştırıp hemen tencerenin kapağını kapatıyoruz. Bir dakika yüksek

Sıcacık Mercimek Çorbası :)

Resim
Kış günlerinin vazgeçilmezi sıcacık çorbalar içimizi ısıttıkları kadar aynı zamanda birer vitamin kaynağıdır vücudumuz için. Biraz klasiktir ama içlerinde hem pişirmeyi hem de içmeyi en sevdiğim mercimek çorbasını sizlerle paylaşmak istedim :) Malzemelerimiz :) (4 kişilik) 1 su bardağı kırmızı mercimek 4 su bardağı (1 litre) su 1 küçük patates (mümkünse küçük taze patateslerden) ½ havuç 1 küçük soğan 1 tatlı kaşığı tuz (tuz miktarı isteğe kalmış) Üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı pul biber Nasıl Yapıyoruz? :) Patates, soğan ve havuçları isteğe bağlı büyüklükte doğruyoruz. Daha sonra orta boy bir tencereye suyu, yıkanmış mercimeği ve doğradığımız sebzeleri atıp, tenceremizin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika kaynatıyoruz(sebzeleri küçük doğrarsanız daha çabuk pişerler). Daha sonra çorbamızı bir blender yardımıyla karıştırıyoruz, böylece süzerek çorbamızın yararlı bölümlerini atmamış oluyoruz. Mercimek çorbamızı büyükçe bir k

Sofraların Vazgeçilmezi, Yemek Takımları...

Resim
Bu kadar tarifin üzerine gelin bir de bu leziz yemekleri içinde sergilediğimiz yemek takımlarına bir göz atalım. Uzunca bir elemeden sonra en beğendiğim 9 tanesini sizlerle paylaşıyorum :) Bu arada yemek takımlarını incelerken farkettim ki gayet uygun fiyatlarla da masamızı şık bir hale getirebiliyoruz :) Ne güzeeel! :) Resimde görüldüğü gibi sade modeller seçmeye özen gösterdim, çünkü bence yemek takımımız tabi ki şık olmalı, sofraya yakışmalı fakat çok abartılı modeller kullanarak yemeklerin önüne de geçmemeli diye düşünüyorum. 1.   Mudo Concept Isabella Y. Takımı, 145 TL (internet fiyatı 116 TL)      Porselen, 20 parça 2.   Bernardo Golden Paisley Y. Takımı, 3.499 TL      Royal Bone China, 100 parça 3.   Tantitoni Forest Üçgen Şekilli Y. Takımı, 1.129 TL      Bone China , 82 parça  4.   Mudo Concept  Ballroom Y. Takımı, 145 TL (internet fiyatı 116 TL)      Porselen, 20 parça 5.   Bernardo Rose Garden Y. Takımı, 1299 TL      Porselen , 83 pa

Çaylı Kek :)

Resim
Kahvaltının olmazsa olmazı demli çayı bir de tatlıda kullanalım dedik, yakıştı da... :) Kullandığımız çay kekin kurumasını önlediği gibi güzel bir aroma da katıyor. Eee daha ne olsun :) Bu arada benim gibi çikolatayı çok sevenler kekin üzerine benmari usulü eritilmiş çikolatadan sürerek bu lezzeti daha da pekiştirebilirler :) Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçiyorum. Malzemelerimiz :) 3 yumurta 3 yemek kaşığı kakao (kakaoyu sevenler bi miktar arttırabilirler) 1,5 su bardağı toz şeker(tariflerimde çoğunlukla esmer şeker kullanmaya çalışıyorum, daha lezzetli oluyor sanki) 1 su bardağı demli çay 1 su bardağı sıvı yağ 3 bardak un 1 dolu çay kaşığı tarçın 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Nasıl Yapıyoruz? :) Yumurtaları ve şekerleri mixer ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra üzerine sırasıyla çayı (süzgeçten geçmiş) ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Diğer tarafta bir büyük kaseye toz malzemelerimiz olan kakao,un,tarçın kabartma tozu ve vani

Frambuazlı ve Çilekli Milkshake

Resim
Kışın yaklaşmasına ve soğuk havalara rağmen içmeye doyamayacağınız bir lezzet var şimdi sırada, frambuazlı ve çilekli milkshake...  :) Malzemelerimiz :) 100 gr frambuaz 100 gr çilek 1 1/3 (4/3) kahve fincanı süt 2 top vanilyalı dondurma Nasıl Yapıyoruz? :) Frambuazları ve çilekleri sütle birlikte  blendırdan geçiriyoruz, homojen hale gelinceye kadar bekliyoruz. Daha sonra üzerine dondurmayı da ekleyip kısa bir süre karıştırıyoruz. Ortaya çıkan karışımı bir kaba alıp yaklaşık 25-30 dakika dondurucuda bekletiyoruz. Hazır olunca bardaklara servis yapabiliriz. Bu güzel meyveli karışımının yanına koyacağınız çikolatalı lezzetler de inanılmaz yakışacaktır  :) Not : Bu tarifi değişik meyvelerle de uygulabilirsiniz. Toplamı 200 gr olacak şekilde (baskın tadı daha fazla koyarak) deneyebilirsiniz. Ayrıca biraz daha sıvı ya da katı bir milkshake için dondurucuda kalma süresini azaltıp arttırmak tamamen size bağlı. Afiyet Olsun :)

Atamızı özlemle anıyoruz...

Resim
Atamızı kaybedişimizin 73. yıldönümünde onun yüce hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kremalı Patlıcan Çorbası

Resim
Şimdiye kadar patlıcanı hep benzer rollerde görmüştük, patlıcan salatası,patlıcan kebabı, imambayıldı...Patlıcana yeni bi rol vererek daha hafif, pratik ve lezzetli bir şölene davet ediyorum sizleri, kremalı patlıcan çorbası...Haydi kollar sıvansın  :)   Malzemelerimiz :)  (Yaklaşık 4 Kişilik) 2 adet küçük közlenmiş patlıcan 4 çorba kaşığı tereyağı Yarım su bardağından biraz fazla un 4 su bardağı tavuk suyu Yarım paket krema 10-15 adet badem (miktar tamamen isteğe bağlı, istediğimiz gibi azaltıp arttırılabiliriz) Yarım limonun suyu (küçükse 1 limon olabilir) Nasıl Yapıyoruz? :) Unu tereyağında kavuruyoruz, üzerine 4 bardak tavuk suyunu ekledikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Közlenmiş ve kabukları soyulmuş patlıcanları ufak ufak doğrayıp üzerine ilave ediyoruz. Yaklaşık 15 dakika sonra üzerine kremayı ekliyoruz, iyice karıştırdıktan sonra el blenderi ile iyice homojen bir karışım elde ediyoruz, üzerine tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz. Bademleri i

Bayram Tebriği

Resim
Pudra Şekeri ailesi olarak Kurban Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzur dolu nice bayramlar geçirmenizi dileriz.

Zencefilli Limonata

Resim
Yeliz’in meyve özlü parfüm önerilerini ve Ayşe’nin iştah kabartan müthiş cheesecake tarifini görünce ben de harika bir limonata tarifiyle sizlere merhaba demeye karar verdim. Çünkü genelde yazın en sıcak bunaltıcı günlerinde aklımıza gelen bu tatlı içeceğe haksızlık edildiğini düşünüyorum :) Hâlbuki ister yaz olsun ister kış bir dilim pasta veya kekin yanında en güzel giden içeceklerden biridir limonata. Hele bir de zencefilliyse…;) O zaman hadi bakalım mutfağa  :) Malzemelerimiz  :) 4 adet limon 8 yemek kaşığı şeker (her limon için 2 yemek kaşığı) 3 cm taze zencefil 10 bardak soğuk su Nasıl Yapıyoruz? :) İlk olarak 4 adet limonumuzun kabuklarını ve zencefili rendeliyoruz. Rendelenmiş limon kabuklarının ve zencefilin üzerine 8 yemek kaşığı şekeri ilave edip rondoda karıştırıyoruz. (Eğer rondo yoksa havanda karıştırmakta aynı işi görür  : ) Kabuklarını rendelemiş olduğumuz 4 adet limonun suyunu sıkıyoruz. Limon kabuğu rendesi, zencefil rendesi ve şeker karışımının üz

Beyaz Çikolatalı Böğürtlenli Cheesecake :)

Resim
Yeliz’in derlediği bu güzel parfümlerin içeriğindeki meyveleri görünce ilk dikkatimi çeken böğürtlen oldu :) Aklıma hemen bu meyvenin en çok yakıştığı tatlı olan cheesecake geldi. O zaman hadi gelin böğürtlenli cheesecake yapalım sizlerl e :) Malzemelerimiz :) Tabanı için Arzuya göre 1 paket pötibör ya da burçak bisküvi 100 gr tereyağı Arzuya göre fındık, fıstık veya badem İç harcı için 400 gr süzme yoğurt 300 gr labne peyniri 1 su bardağı toz şeker 3 adet yumurta 1 paket vanilya 1 yemek kaşığı limon suyu 1 küçük paket (kare şeklinde tabletlerden olabilir) beyaz çikolata Üzeri için 2 su bardağı böğürtlen ½ su bardağı toz şeker Nasıl hazırlıyoruz? :) Öncelikle bisküvileri rondoda çekiyoruz, ardından tereyağını biraz dışarıda bekletip yumuşattıktan sonra bisküvilerle yoğurup kelepçeli kalıbımızın (24 cm'lik kalıplar ideal olabilir) dibine yayıyoruz. Kalıbı buzdolabında 30 dk. bekletiyoruz. Bu arad