Portakal Şekerlemesi
Portakal
şekerlemesi teriminin ilk beynime kazındığı zamanı unutmuyorum. Bir pazar
günüydü sanırım sevgili Emel Başdoğan bir yemek programı yapıyordu o
zamanlar… Kavanozun içinde sakladığı portakal şekerlemelerini gösterdi, ben de hemen
ekrana yapıştım tabi ki :) Çok
basit malzemelerle, hele de portakal gibi C vitamini deposu ağır bir topla
yapılan nefis bir atıştırmalıktı… :) Ben de sizi bu
zevkten daha fazla mahrum etmeyip hemen tarifimi paylaşıyorum :)
Malzemelerimiz :)
180 gr tozşeker
(yaklaşık 1 su bardağı)
1 su bardağı su
2 portakalın
kabuğu
Üzeri için
İsteğinize bağlı
bir miktar şeker
Nasıl Yapıyoruz? :)
Portakalların
kabuğunu 4’e bölecek şekilde bıçağımızla çizip, kabukları düzgün bir şekilde çizik
yerlerinden soyuyoruz. Soyduğumuz bu kabukları bıçak yardımıyla ne çok ince ne
de çok kalın bir şekilde düzgünce kesiyoruz, bu arada uçları çok ince kalırsa
kesip düzeltebiliriz. Daha sonra
kabuklarını soyduğumuz portakalları ikiye kesip limon sıkacağında iyice
sularını çıkartıyoruz.
Tenceremize
şekerimizi ve suyumuzu koyup şeker içerisinde eriyene kadar altı açık bir
şekilde karıştırıyoruz, sonrasında portakal suyunu üstüne ekleyip kaynayıncaya
kadar bekliyoruz ve dilimlediğimiz kabukları içine atıyoruz. Bütün kabukların
şerbetin içinde kalmasını sağlamak için tabakla kabukların üstünü kapayabilirsiniz.
Şart değil, arada sırada karıştırsanız da olur. Karışımı kısık ateşte 10-15
dakika arasında kaynayana kadar bekliyoruz, sonrasındaysa kaynatmadan 1 saat
daha pişmeye bırakıyoruz (arada karıştırmak gerekiyor). Bu pişme sürecinden sonra tencereyi ateşten alıp
1 gün boyunca dinleneceği mekanına bırakıyoruz :)
1 gün boyunca
dinlenmiş kabukları, üzerindeki fazla şerbeti süzerek kuruması için bir tepsiye
alıyoruz. Yeriniz müsaitse ocağın ızgara telini çıkararak onun üzerinde de
kurutabilirsiniz. Kuruma süresi yaklaşık 3-5 saattir, bu arada kabuklar tam
kurumadan üzerine bol bol şeker dökmeyi unutmayın. Bu güzel tadın üstünde tane
tane şekerler de pek bir yakışıyor.
Daha da yaramazlık
yaparak tamamen kuruduktan sonra yarısını benmari usulü eritilen çikolataya da
batırarak lezzetine lezzet katabilirsiniz :) Dayanamayıp hemen ağzınıza
atmayın tabi ki, onu da uygun bir yerde kurumaya bırakın. Dayanması zor ama
beklediğinize değecek :)
Afiyet Olsun :)
Afiyet Olsun :)
Yorumlar