Aşure :)

Annemin evde aşure yaptığı günler çocukluğuma dair en güzel anılarım arasında yer alır:) Büyük bir özenle pişirir, kaselere doldurur ve annemle beraber apartmandaki komşularımıza dağıtırdık:) Bu geleneksel ve besin değeri de yüksek tatlıyı bir de beraber deneyelim;)

Malzemelerimiz :)

2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasülye
¾ su bardağı nohut
Yarım su bardağı çiğ badem (kabuksuz olarak alabilirsiniz)
3 su bardağı toz şeker
7-8 adet kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru izmir üzümü
2 limon kabuğu rendesi
Üzeri için
1 su bardağı ceviz içi
1 adet ayıklanmış nar


Nasıl yapıyoruz? :)
Buğday, nohut ve kuru fasülye akşamdan bir kaba ıslanır ve bir gece bekletilir. Beklettiğimiz buğdayı büyükçe bir tencerede bol su ile haşlıyoruz. Aynı zamanda nohutu, kurufasülyeyi, bademi ve izmir üzümünü de ayrı ayrı kaplarda az su ile haşlıyoruz. Eğer badem kabuklu ise haşladıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Haşlanmış bütün malzemelerimizi süzüyoruz ve buğdayı haşladığımız tencereye ilave ediyoruz. (Buğdayı haşladığımız suyu süzmüyoruz çünkü tüm malzemeleri o tencereye ilave ediyoruz, tenceredeki su miktarı malzemelerin üzerini örtecek kadar veya bir iki parmak daha fazla olmalıdır). Haşlanmış malzemelerimiz hep birlikte pişerken şekeri ekliyoruz ve karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Kayısıları küçük küpler haline kesip karışıma ekliyoruz. En son olarak rendelenmiş limon kabuklarını da ekliyoruz ve aşurenin kıvamı istenilen yoğunluğa gelince ocaktan alıyoruz. Kaselere veya kuplara koyup üzerini ceviz ve nar taneleri ile süslüyoruz:) Aşuremiz servise hazır.

Afiyet olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ocakların Sultanı Çaydanlıklar :)

Çay Tiryakilerinin Ellerinden Düşürmedikleri İnce Belliler :)

Sofraların Vazgeçilmezi, Yemek Takımları...