Ispanaklı Mantarlı Kiş :)

Fransız klasiği tadına doyum olmayan bir lezzet :) İtiraf ediyorum yapması zahmetli fakat yerken bütün uğraşlarınıza değdiğini düşüneceğinize eminim :)

Malzemelerimiz :)

Hamur için
200 gram un
100 gram soğuk tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı soğuk su

İç harcı için
250 gram ıspanak
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
İnce doğranmış mantar (isteğe göre)
3 diş sarımsak
2 adet yumurta
Yarım su bardağı krema
Tuz, karabiber (istenilen ölçüde)
150 gram rendelenmiş kaşar veya dil peyniri


Nasıl yapıyoruz? :)
Unu elekten geçiriyoruz. Daha sonra elenmiş un, küp küp kesilmiş tereyağı, yumurta ve tuzu rondoda iyice hamur kıvamına gelene kadar çekiyoruz. Hamuru rondodan çıkarınca hemen iki yemek kaşığı soğuk suyu ekliyoruz. Hamuru elimizde toparladıktan sonra streçe sarıp buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendiriyoruz.

Hamurumuz buzdolabında dinlenirken iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Öncelikle büyükçe bir tavaya zeytinyağını koyup soğan ve sarımsakları kavuruyoruz. Daha sonra sırasıyla mantarları ve en son olarak ıspanakları da tavaya ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz (ben bu defa mantar değilde peynir kullandım). Baharatlarını da ekleyip bir kenarda ılımaya bırakıyoruz.

Hamurumuzu buzdolabından alıyoruz. Unlanmış bir tezgahta yuvarlak bir şekilde hamuru açıyoruz. Burada dikkat edeceğimiz önemli bir nokta var! :) Hamurumuzun çapı kullanacağımız tart kalıbının çapından 4 cm daha büyük olmalı çünkü hamuru tart kalıbına koyduğumuzda kalıbın sadece tabanını değil kenar yüksekliklerini de hamurla kaplamamız gerekiyor. Açtığımız hamuru tart kalıbına düzgünce yerleştirdikten sonra bir çatal yardımıyla hamurun üzerini aralıklı bir şekilde hafifçe deliyoruz ve tekrar buzdolabında yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz. (Tart hamurunun içinde tereyağı olduğu için açarken hamurla oynadıkça içindeki yağ erimeye başlıyor ve hamur kendini bırakıyor, bu nedenle hamurun tekrar kendini toplaması için kalıba koyduktan sonra da buzdolabında dinlendiriyoruz.)

Bu arada fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz. Tart kalıbını dolaptan aldıktan sonra kalıbın içine tabanını ve kenarlarını kaplayacak büyüklükte yağlı kağıt yerleştiriyoruz. Daha sonra yağlı kağıdın üzerine evimizde bulunan bir bakliyat çeşidini (yaklaşık 1 paket) koyuyoruz. Ben bu noktada nohut kullanmayı tercih ediyorum. Bunu yapmamızdaki amacımız hamur pişerken üzerinde bir ağırlık oluşturarak hamurun kabarmasını önlemek ve tart kalıbının kenarlarındaki hamurların da fırının sıcaklığının etkisiyle aşağı kaymasını engellemek. Hamuru nohutlarla birlikte fırına veriyoruz ve 15 dakika sonra fırından çıkarıp hemen yağlı kağıdı ve nohutları tart kalıbından alıp hamuru 15 dakika daha pişiriyoruz. Daha sonra fırından alıp bir kenarda ılımaya bırakıyoruz.

Bir kasenin içinde yumurtaları krema ile birlikte çırpıyoruz ve hazırladığımız ıspanaklı harcın içine döküp iyice karıştırıyoruz. Bu iç harcı tart hamurunun içine yayıp fırında tekrar 25 dakika pişiriyoruz. Fırından almadan 5 dakika önce üzerine kaşar peynirini koyup fırında biraz üzerinin bekliyoruz.

Ispanaklı kişimiz servise hazır. Afiyet olsun.

NOT: Kullandığımız nohutları bir kavanoza koyup bir sonraki kiş yapımında kullanabiliriz. Ama şunu unutmayalım nohutlar veya kullandığımız bakliyat çeşidi her ne ise fırında ısıya maruz kaldığı için yenebilir halde olmuyorlar yanlışlıkla herhangi bir yemekte kullanmayalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakızlı Paskalya Çöreği :)

Gönül Ne Kahve İster Ne Kahvehane Gönül Muhabbet İster Kahve Bahane

Çocuklara Mutfağı Sevdirmeye Bu Oyuncaklarla Başlayın :)