Portakal Şekerlemesi

Portakal şekerlemesi teriminin ilk beynime kazındığı zamanı unutmuyorum. Bir pazar günüydü sanırım sevgili Emel Başdoğan bir yemek programı yapıyordu o zamanlar… Kavanozun içinde sakladığı portakal şekerlemelerini gösterdi, ben de hemen ekrana yapıştım tabi ki :) Çok basit malzemelerle, hele de portakal gibi C vitamini deposu ağır bir topla yapılan nefis bir atıştırmalıktı… :) Ben de sizi bu zevkten daha fazla mahrum etmeyip hemen tarifimi paylaşıyorum :)



Malzemelerimiz :)

180 gr tozşeker (yaklaşık 1 su bardağı)
1 su bardağı su
2 portakalın kabuğu

Üzeri için
İsteğinize bağlı bir miktar şeker

Nasıl Yapıyoruz? :)
Portakalların kabuğunu 4e bölecek şekilde bıçağımızla çizip, kabukları düzgün bir şekilde çizik yerlerinden soyuyoruz. Soyduğumuz bu kabukları bıçak yardımıyla ne çok ince ne de çok kalın bir şekilde düzgünce kesiyoruz, bu arada uçları çok ince kalırsa kesip düzeltebiliriz.  Daha sonra kabuklarını soyduğumuz portakalları ikiye kesip limon sıkacağında iyice sularını çıkartıyoruz.
Tenceremize şekerimizi ve suyumuzu koyup şeker içerisinde eriyene kadar altı açık bir şekilde karıştırıyoruz, sonrasında portakal suyunu üstüne ekleyip kaynayıncaya kadar bekliyoruz ve dilimlediğimiz kabukları içine atıyoruz. Bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlamak için tabakla kabukların üstünü kapayabilirsiniz. Şart değil, arada sırada karıştırsanız da olur. Karışımı kısık ateşte 10-15 dakika arasında kaynayana kadar bekliyoruz, sonrasındaysa kaynatmadan 1 saat daha pişmeye bırakıyoruz (arada karıştırmak gerekiyor).  Bu pişme sürecinden sonra tencereyi ateşten alıp 1 gün boyunca dinleneceği mekanına bırakıyoruz :)
1 gün boyunca dinlenmiş kabukları, üzerindeki fazla şerbeti süzerek kuruması için bir tepsiye alıyoruz. Yeriniz müsaitse ocağın ızgara telini çıkararak onun üzerinde de kurutabilirsiniz. Kuruma süresi yaklaşık 3-5 saattir, bu arada kabuklar tam kurumadan üzerine bol bol şeker dökmeyi unutmayın. Bu güzel tadın üstünde tane tane şekerler de pek bir yakışıyor.
Daha da yaramazlık yaparak tamamen kuruduktan sonra yarısını benmari usulü eritilen çikolataya da batırarak lezzetine lezzet katabilirsiniz :)   Dayanamayıp hemen ağzınıza atmayın tabi ki, onu da uygun bir yerde kurumaya bırakın. Dayanması zor ama beklediğinize değecek :)

Afiyet Olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakızlı Paskalya Çöreği :)

Gönül Ne Kahve İster Ne Kahvehane Gönül Muhabbet İster Kahve Bahane

Ocakların Sultanı Çaydanlıklar :)